Cultuurhistorische bezienswaardigheden

Cultuurhistorische bezienswaardigheden De vesting van Muiden staat bol van de cultuurhistorische bezienswaardigheden. Wandelt en vaart u met ons mee...?Rijksmuseum Muiderslot
Prachtig Middeleeuws kasteel, omstreeks 1280 gebouwd door Graaf Floris de Vijfde. Later was PC Hooft bewoner van het slot. Vandaag de dag vertelt het slot de geschiedenis van het leven op het slot in de Middeleeuwen en in de Gouden Eeuw. Speciale kinderroutes en regelmatig extra activiteiten.

Openingstijden:

Van 1 april tot en met 31 oktober:
Maandag t/m vrijdag 10.00 tot 17.00 uur (kassa tot 16.30 uur).
Zaterdag, zondag en feestdagen: 12.00 tot 17.00 uur (kassa tot 16.30 uur).

Vanaf 1 november tot en met 31 maart:
Maandag t/m vrijdag: gesloten.
Zaterdag en zondag: 12.00 tot 17.00 uur. (kassa tot 16.30 uur).

Uitzonderingen:
Tijdens kerst- en voorjaarsvakantie geopend 12.00 tot 17.00 uur (kassa tot 16.30 uur) 25 en 31 december + 1 januari gesloot

Toegangsprijzen: Volwassenen: € 13,50, kinderen 4 t/m 11 jaar/CJP € 9,00 inclusief rondleiding door het 17-eeuwse ingerichte huis

Nadere informatie: www.muiderslot.nl
 


Forteiland Pampus
Het fort op Pampus is onderdeel van de Stelling van Amsterdam en de Nieuwe Hollandse Waterlinie. De historie en het mysterie van het ruim 100 jaar oude eilandje trekken jaarlijks tussen de 40.000 en 60.000 bezoekers per jaar. Een kort bezoek, een rondleiding door het fort, diverse arrangementen: op Pampus is van alles mogelijk. Het eiland ligt op ongeveer een half uur varen van het Muiderslot. 
Nadere informatie: www.pampusgroep.nl

Dagtrip Muiderslot/Pampus
Bezoeken aan het Muiderslot en Pampus zijn uitstekend met elkaar te combineren. Meer informatie bij de kassa van het Muiderslot.
Westbatterij
Dit torenfort werd in 1852 gebouwd als onderdeel van de nieuwe Hollandse waterlinie, op de plaats waar de Fransen al in 1799 een aarden verdedigingsbatterij hadden opgeworpen. Nu in gebruik door de zeescouting Pampusgroep Muiden.


De Groote Zeesluis
Muiden dankt dit imposante sluiscomplex aan het besluit de zeesluis in de Vecht van fort Hinderdam naar Muiden te verplaatsen. Het is gebouwd in 1672. De sluizen vormden voor bijna 300 jaar een belangrijke scheepvaartverbinding tussen Amsterdam en de Rijn. Tegenwoordig is het één van de drukste locaties van de pleziervaart. In 2005 werden de deuren, kolken en draaibrug grondig opgeknapt. Pal aan de sluis staat het ‘wereldberoemde’ terras van café Ome Ko.Oostelijke vestingwallen
De eerste verdedigingswerken in Muiden waren in 1427 al een feit. In 1577 werd er een echte vesting gemaakt. Eerst met een wal, later gevolgd door bastions. Toen de Oude Hollandse Waterlinie in 1816 werd omgezet naar de Nieuwe is er van alles aan de Muider wal veranderd. Op de oostelijke vestingwal loopt een wandelpad. Je hebt er fraaie stadsgezichten en (de andere kant op) panorama’s met de vestinggracht en de polders. Halverwege ligt het Muizenfort.


Muizenfort
Deze kazemat werd eind 19e eeuw gebouwd in een ravelijn van de oostelijke vesting Muiden. De naam is later door de volksmond ontleend aan de muisgrijze uniformen van de soldaten die hier tijdens de mobilisatie van 1939 gelegerd waren. Het Muizenfort heeft een unieke ‘beer’. Deze dam scheidde niet alleen het zoute Zuiderzeewater van de zoete gracht, maar herbergt een gang met schietgaten van waaruit een sluis kon worden opengezet. Zo kon het land uit strategisch oogpunt onder water worden gezet. Het Muizenfort is nu het onderkomen van diverse stichtingen.


De Kazerne
Onderdeel van de vesting is De Kazerne, een bomvrij gebouw uit eind 19e eeuw. Alleen de gevel aan het Kazerneplein is te zien, de rest van het gebouw gaat schuil onder een wal van aarde en gras. In de Kazerne zijn de bibliotheek en een crèche gevestigd. Bovendien houdt de gemeenteraad hier haar vergaderingen.


Grote of Sint Nicolaaskerk
Deze laat-gotische pseudobasiliek uit het begin van de 15de eeuw staat aan de Kerkstraat. De 28 meter hoge toren stamt uit de 12de eeuw. Een rondgang door de kerk levert veel interessants op, waaronder een wandbord ter herdenking van een zeven maanden durende pestepidemie, waarbij 650 van de toen 900 inwoners omkwamen. De kerk bezit verder 16 fraaie muurschilderingen. Nog elke avond om negen uur wordt de kleinste van de twee klokken geluid. Echte Muiders weten dat het om de 'papklok' gaat.
Open voor bezoekers: april t/m september op zaterdagen van 11.00-15.00 uur.
Rondleiding op aanvraag: tel.: 0294-262271 Voor meer informatie bezoek de website: www.grotekerkmuiden.nl


Heilige Nicolaaskerk
Het kerkgebouw, prominent aan de Herengracht, is in 1825 door Rijkswaterstaat gebouwd (niet ongebruikelijk in die tijd). In 1895 werd de kerkzaal uitgebreid met een nieuw priesterkoor en kreeg toen het huidige aanzien. Het altaar is uitgevoerd in marmer en koper. De kerk beschikt over verschillende glas-in-lood ramen, die grotendeels na de oorlog zijn aangebracht. De houten beelden zijn successievelijk aan het inventaris toegevoegd, veelal door schenking. De luidklok in de kerk dateert blijkens het opschrift uit 1686, de luidklok in de toren is van 1945. De veertien kruiswegstaties vormen een recentere aanwinst in het interieur. Ze zijn door de plaatselijke kunstschilder, Cees van Hecke, in 1983 geschilderd. Open voor bezoekers van half juni t/m augustus op zaterdagen van 13.00 tot 16.00 uur. Voor meer informatie bezoek de website: www.mwmparochies.nl

Open voor bezoekers van juni t/m augustus: donderdag t/m zaterdag van 12.00 tot 16.00 uur.
Website: www.mwmparochies.nl


Bruine Vloot
De botters, klippers en tjalken zijn nog altijd het kloppend hart van Muiden. Aangelegd of op weg naar het ruimte sop, de traditionele bruine vloot voor spectaculaire gezichten. Elke dag weer. Bij veel schippers kunt u terecht voor een vaartocht of een groepsarrangement.
Zie ook: waterrecreatie Peperbus
Op de oostelijke oever van de Vechtmonding (vlakbij het Muiderslot) zit ‘de Peperbus’, een bouwwerk rond zijn twee sluizen die onderdeel waren van de Nieuwe Hollandse Waterlinie. Hiermee kon het voorterrein van het Slot onder water worden gezet om de vijand dwars te zitten. Wie de vorm van het bouwwerk ziet, begrijpt de naam Peperbus.


Het beste van Muiden in een dag te beleven. > >


Hijs de zeilen en voel de wind door je haren... > >


Proef Muiden! Uitstekende keus voor een heerlijke avond uit. > >


Klik hier voor een uitgebreid aanbod aan arrangementen in Muiden.
> >